Welcome to
Mod The Sims
Online: 1756
News:
Have an account? Sign in:
pass:
If you don't have an account, why not sign up now? It's free!
Other sites: SimsWiki
Closed Thread   Locked by: Numenor Reason: [url]http://www.modthesims2.com/showthread.php?t=82084[/url]  Replies: 32 (Who?), Viewed: 11784 times.
Search this Thread
Old 1st Aug 2005, 6:27 PM DefaultObject Creation HELP #1
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


well, I have some questions and some things to say

1. What programs support 3ds files?(could you also provide me with some tutorials on how to texture, WITHOUT PhotoShop as I don't have photoshop)

2. How do I change everything into OBJ files?

3. When I put some OBJ files into Mesh Tool it always displays errors, what is causing this and how do I fix it?

4. When I clone an object with another object(say I clone a computer with a moneywell)will it display the cloned objects options?

5. How do I know if a GUID is taken or not? how do i create a unique one?

thanks all :bump:
Old 1st Aug 2005, 6:33 PM #2
mod_bv
Inventor

Join Date: May 2005
Posts: 1,109
Thanks: 698 in 10 Posts
8 Achievements


1. Most, including Wings 3D.

2. You need to use the import function on the program you are using.

3. What are the errors?

4. It shows the options of the object the new one is cloned from.

5. You must get an account with the GUID database.

I am making a tutorial on something on these lines that uses Wings 3D: http://www.modthesims2.com/showthread.php?t=80621
Old 1st Aug 2005, 6:52 PM #3
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


it says it cannot open it

(nevermind, i forgot it was import*slaps head*)
Last edited by _OMERTA_ : 1st Aug 2005 at 6:55 PM.
Old 1st Aug 2005, 7:07 PM #4
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


ok my object(a camcorder)is finished, but now it says the UV Mapping co-ordinates arn't included when i put it through Mesh Tool, but Wings won't let me do anything with the UV mapping(I can't make UV maps)

also another error, 'subscript out of range' is occuring


*rips hair out*
Last edited by _OMERTA_ : 1st Aug 2005 at 7:17 PM.
Old 1st Aug 2005, 7:26 PM #5
Miche
Nearly alive

Join Date: Dec 2004
Posts: 629
Thanks: 1825 in 23 Posts
11 Achievements


Quote:
Originally Posted by _OMERTA_
ok my object(a camcorder)is finished, but now it says the UV Mapping co-ordinates arn't included when i put it through Mesh Tool, but Wings won't let me do anything with the UV mapping(I can't make UV maps)

also another error, 'subscript out of range' is occuring


*rips hair out*


You will need to add the uv coords, so you`ll have to use a different program to add them if wings don`t let you add them.

As for the subscript error this could be because it is a wings created object (not sure if obj files created by wings work with the mesh tool or not, trying running it through milkshape first (import it and then export it) but you will still need the uv coords. The other thing the subscript error could be from having too many polygons/faces.
Old 1st Aug 2005, 7:32 PM #6
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


I don't have MilkShape anymore(my free account expired, now I have to pay, which there is no damn way im doing)

what programs will let me add the UV Co-ordinates?
Old 1st Aug 2005, 7:37 PM #7
mod_bv
Inventor

Join Date: May 2005
Posts: 1,109
Thanks: 698 in 10 Posts
8 Achievements


You could just use the Import function is SimPE.
Old 1st Aug 2005, 8:40 PM #8
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


my SimPE dosn't have an import function
Old 1st Aug 2005, 9:19 PM #9
SnowStorm
Instructor

Join Date: Mar 2005
Posts: 547
Thanks: 16985 in 49 Posts
16 Achievements


You still need to uv map it before importing into simpe. Check out lithunwrap or uvmapper. Both are freeware.
Old 1st Aug 2005, 10:05 PM #10
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


*slaps head*, I forgot all about UVMAPPER, thank you
Old 1st Aug 2005, 10:07 PM #11
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


ok, the polygons for my helicopter are 3078(not bad considering I didn't lower them, eh?)and now, i ran it through MESH TOOL with no Errors, so now it is a SimPE mesh, how do I make it a package mesh(also, how do I run it through SimPE, cus I can't find ANY ways to import it)
Last edited by _OMERTA_ : 1st Aug 2005 at 10:48 PM.
Old 1st Aug 2005, 10:46 PM #12
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


anyone?
Old 1st Aug 2005, 11:15 PM
_OMERTA_
This message has been deleted by Miche. Reason: There is no need to keep posting every 5 minutes with "anyone?"
Old 1st Aug 2005, 11:37 PM #13
suiryuue
Test Subject

Join Date: Apr 2005
Posts: 25
Thanks: 1780 in 5 Posts
6 Achievements


You need to choose an object to clone. After choosing an object and naming/updating it appropriately, you go to the geometric data container and right click and replace it with the file you just created with the meshtool.
Old 1st Aug 2005, 11:39 PM #14
mod_bv
Inventor

Join Date: May 2005
Posts: 1,109
Thanks: 698 in 10 Posts
8 Achievements


Do you have the new SimPE? Get it from the site: http://sims.ambertation.de/
Old 2nd Aug 2005, 2:10 AM #15
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


yes i do, ok, I've cloned my object, but when I go into the game ITS NOT THERE!?, all there is is the object it was cloned from (On a Pedestal statue)with the custom content sign on it

can anyone show me what to do
Old 2nd Aug 2005, 2:19 AM #16
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


also, the textures are the pedestal's, how do I change these damn textures(I dont have photoshop)
Old 2nd Aug 2005, 2:07 PM
_OMERTA_
This message has been deleted by Miche. Reason: There is no need to bump the thread if anyone can help you they will.
Old 2nd Aug 2005, 2:20 PM
Miche
This message has been deleted by Miche.
Old 2nd Aug 2005, 2:41 PM #17
Numenor
The ModFather



Join Date: Sep 2004
Posts: 8,395
Thanks: 221018 in 162 Posts
39 Achievements

View My Journal


_OMERTA_, let me clear up something about Wings3D:

1) The .obj files created with Wings3D are NOT compatible with the MeshTool, not with the "Import" function of SimPE. The easiest way to fix these .obj files is to load them into UVmapper and immediately save them.

2) Wings3D HAS UVmapping functionalities: just select all the faces (faces, not vertices, lines or models), right-click on the object and choose Tesselate/Triangulate; then right-click again on the object and choose the last option: UV mapping.
A new window will appear: righ-click anywhere on it and select "Segment by" / "Feature Detection". Lastly, right-click one more time on the the UVmapping window and choose "Continue"/"Projection". Now you can export as .obj, and the file will contain the UV coordinates.
Mind that this UVmapping method leads to inaccurate results: UVmapper classic is way better, so I suggest to use it anyway. The only important thing to remember is to TRIANGULATE the object in Wings before exporting.

As for all your other question, I suggest you to start following a good totorial like this:
http://www.modthesims2.com/showthread.php?t=59293
The problem of your helicopter not showing up seem related to the GUIDs: have you registered a new GUID for each Object Data file contained in the package? (If you don't know what I'm talking about, follow the tutorial above).

Good luck with your object creation!

I've finally started my Journal. Information only, no questions.

My latest activity: CEP 9.2.0! - AnyGameStarter 2.1.1 (UPD) - Scriptorium v.2.2f - Photo & Plaques hide with walls - Magazine Rack (UPD) - Animated Windows Hack (UPD) - Custom Instrument Hack (UPD) - Drivable Cars Without Nightlife (UPD) - Courtesy Lights (FIX) - Custom Fence-Arches - Painting-TV - Smarter Lights (UPD)


I *DON'T* accept requests, sorry.
Old 2nd Aug 2005, 3:19 PM #18
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


Yeah I gave it a unique guid but it just comes up as the object it was cloned from, also, I don't have Adobe so I can't veiw those tutorials
Last edited by _OMERTA_ : 2nd Aug 2005 at 3:37 PM.
Old 2nd Aug 2005, 5:25 PM #19
Numenor
The ModFather



Join Date: Sep 2004
Posts: 8,395
Thanks: 221018 in 162 Posts
39 Achievements

View My Journal


You can get Acrobat Reader HERE.

Anyway, you say "I gave it a unique guid", but the helicopter has MANY Object Data files (I haven't counted, but they should be about 35!) : you should assign a unique GUID for each of them, i.e. 35 unique registered GUIDs.

I've finally started my Journal. Information only, no questions.

My latest activity: CEP 9.2.0! - AnyGameStarter 2.1.1 (UPD) - Scriptorium v.2.2f - Photo & Plaques hide with walls - Magazine Rack (UPD) - Animated Windows Hack (UPD) - Custom Instrument Hack (UPD) - Drivable Cars Without Nightlife (UPD) - Courtesy Lights (FIX) - Custom Fence-Arches - Painting-TV - Smarter Lights (UPD)


I *DON'T* accept requests, sorry.
Old 2nd Aug 2005, 5:32 PM #20
mod_bv
Inventor

Join Date: May 2005
Posts: 1,109
Thanks: 698 in 10 Posts
8 Achievements


Thank you Numenor, I added that info to my tutorial. Thanks!
Old 2nd Aug 2005, 7:07 PM #21
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


*does anyone know where I can find a SimPE tutorial on making a NEW object by cloning something?*
Last edited by _OMERTA_ : 2nd Aug 2005 at 7:37 PM.
Old 2nd Aug 2005, 9:56 PM #22
Numenor
The ModFather



Join Date: Sep 2004
Posts: 8,395
Thanks: 221018 in 162 Posts
39 Achievements

View My Journal


All the tutorials that you can find (including the one I've already told you about) will explain how to make *new* objects, of course.
But if you expect to create a new object using SimPE only, then give up: it's impossible; you need at least a 3D editor and an UV mapper. And some spare hours to spend following a good tutorial....
Old 3rd Aug 2005, 1:25 PM #23
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


the only thing I havn't got is the knowledge on how to UV map and texture the object, this'll take a while :p
Old 3rd Aug 2005, 5:10 PM #24
_OMERTA_
Original Poster

Lab Assistant

Join Date: Jun 2005
Posts: 165


ok everything is done except for the textures, how do I do them?
Old 3rd Aug 2005, 5:28 PM #25
Numenor
The ModFather



Join Date: Sep 2004
Posts: 8,395
Thanks: 221018 in 162 Posts
39 Achievements

View My Journal


You can use UVmapper Classic (freeware).
Here is a link to a thread of mine that explains UVmapper functions. It's not a real tutorial, but rather a sort of handbook; and most of all, it's *not* in PDF format

I've finally started my Journal. Information only, no questions.

My latest activity: CEP 9.2.0! - AnyGameStarter 2.1.1 (UPD) - Scriptorium v.2.2f - Photo & Plaques hide with walls - Magazine Rack (UPD) - Animated Windows Hack (UPD) - Custom Instrument Hack (UPD) - Drivable Cars Without Nightlife (UPD) - Courtesy Lights (FIX) - Custom Fence-Arches - Painting-TV - Smarter Lights (UPD)


I *DON'T* accept requests, sorry.
Closed Thread


Section jump:


Powered by MariaDB Some icons by http://dryicons.com.