Welcome to
Mod The Sims
Online: 6052
News:
Have an account? Sign in:
pass:
If you don't have an account, why not sign up now? It's free!
Other sites: SimsWiki
Reply  Replies: 16 (Who?), Viewed: 26763 times.
Search this Thread
Old 10th Nov 2006, 6:00 AM Removing unwanted content from sims2pack files #1
tiggerypum
Original Poster

Admin of Randomness



Join Date: Apr 2005
Posts: 5,044
Thanks: 48982 in 130 Posts
28 Achievements

View My Journal


This mini-tutorial explains how to remove content that you don't want in a sims2pack - files you can't share, or simply don't want in the sims2pack for whatever reason.

To do this, you will use Clean Installer to remove the unwanted content.

Get & install Clean Installer

You can download Clean Installer from MTS, here: http://www.modthesims.info/download.php?t=409950

It is completely free, and it is 100% safe - no viruses, and will not harm your computer.

Download the Sims2PackInstaller.zip, extract the exe from the zip, and run it to install. This should associate the sims2pack file type with Clean Installer, so it will run instead of the game's installer when you double-click a sims2pack.


Open your sims2pack in Clean Installer

Double-click on your sims2pack file to open it in Clean Installer. You will see a list of items. The first is usually the sim or lot file. Any additional items are custom content items which have packaged as part of the sims2pack.


Remove unwanted content



1. Untick any items that you do not wish to include in your sims2pack file.
2. Click the "Save As" button.
3. Save your file with a new name. Do not overwrite the existing file as this can cause issues.
Screenshots
Click image for larger version

Name:  sims2packcleanup.gif
Views: 1
Size:  14.8 KB   Click image for larger version

Name:  sims2pack.jpg
Views: 0
Size:  125.8 KB  

"Undertake something that is difficult; it will do you good. Unless you try to do something beyond what you have already mastered, you will never grow." - Ronald E. Osborn

Please do NOT PM me with requests, creation questions, or game help questions. Click for help:
Game Help | Create | Content List | Where Can I Find?
Last edited by HystericalParoxysm : 12th Dec 2013 at 11:48 AM. Reason: Adding info on the empty package bug.
Old 10th Nov 2006, 6:04 PM #2
beosboxboy
Instructor

Join Date: Mar 2005
Posts: 427
Thanks: 22 in 1 Posts
5 Achievements


Thank you Tiggerypum; this is something that has great impact on me and many other creators. Thank you for informing the public on how to avoid distributing meshes!

I have only one God, Choice. If you remove the right to choose from any equation, how have you improved the world?
Old 13th Nov 2006, 7:05 PM #3
mininessie
Field Researcher

Join Date: Oct 2005
Posts: 362
Thanks: 7618 in 62 Posts
19 Achievements

View My Journal


thanks for the advice
but for me is good to know when i upload a sim with my own meshes
don´t need make another package for it
thanks you very much
Old 2nd Jan 2007, 3:15 PM #4
ZephyrAsh
Test Subject

Join Date: Sep 2005
Posts: 26


Thanks for verifing what I thought was the right way to do this. I hope lots of folks see this and use it.
Old 10th Feb 2007, 12:57 AM #5
kittyvibe
Lab Assistant

Join Date: Sep 2006
Posts: 117
Thanks: 588 in 3 Posts
7 Achievements


Hi, I followed these instructions and it isnt working for me. I save as a different name after removing meshes and I still get empty packages. Ill try the legacy bodyshop but I wish I knew how to keep this working right. If you have any ideas please assist, thanks.
Old 11th Feb 2007, 4:44 AM #6
tiggerypum
Original Poster

Admin of Randomness



Join Date: Apr 2005
Posts: 5,044
Thanks: 48982 in 130 Posts
28 Achievements

View My Journal


Sorry kitty, no idea. I went and did this carefully by hand and verified it all worked. So you save with a new name, exit, and when you open the new package it's empty?

"Undertake something that is difficult; it will do you good. Unless you try to do something beyond what you have already mastered, you will never grow." - Ronald E. Osborn

Please do NOT PM me with requests, creation questions, or game help questions. Click for help:
Game Help | Create | Content List | Where Can I Find?
Old 14th Feb 2007, 8:51 AM #7
kittyvibe
Lab Assistant

Join Date: Sep 2006
Posts: 117
Thanks: 588 in 3 Posts
7 Achievements


thats correct :*(
I made a few more packages all with diff names- so I had 3 to test, unchecked the meshes from the file- did a save as with a complete different name- and it made the new file- went to see the contents and the file had empty packages. The legacy bodyshop id the only thing keeping me sane about this
Old 17th Mar 2007, 4:59 PM #8
k13oharts
Test Subject

Join Date: Jul 2006
Posts: 7


Hmmmm... I confirm that I have this problem too and on two computers.

My version is the "latest" S2PCI 1.5.1.4.
I also have the latest version of .Net and with service packs.

Did some "Save As..." tests by using different naming conventions:
i.e.
Test.sims2pack
Test
"Test.sims2pack"
Still a failure.

Here's my info about the file size though.
1. Opening an existing sims2pack file and directly "saving as" without unchecking any items will keep the file at the same size albeit with the "empty package" tag information for all the items. The description tags also disappear.

2. When unchecking items and then "saving as" the file size gets reduced as it should be.

--
Ken Spyce
Simming from inside the Phantasmic Mansion
Old 22nd Mar 2007, 1:44 PM #9
~Jessica~
Instructor

Join Date: Feb 2005
Posts: 506
Thanks: 6241 in 35 Posts
15 Achievements


i have also encountered that issue; the only time I can get a mesh removed from the sims2pack in Clean Installer is if there is only one mesh--like if there is only a hair mesh. If there is more than one and I try to remove them (or even try to remove one of them), the new sims2pack (no matter what i name it or where i save it to) is full of empty packages.
I gave up trying to use Clean Installer for mesh removal, and since I dont have xp i can't use the legacy bodyshop. So I've just been using the SimPE method of creating a sims2pack (having the sims2pack open in Clean Installer with SimPE open, i use the Clean Installer information to find the filenames of everything but the meshes on my computer, and add each one to the new sims2pack in simpe)

WickedNoukFamily -- free sims2 sites with hundreds of creations for you to fill your downloads folder with! Some sites offer sims3 content too! :D

Pay Stuff for Free -- Visit Me at My Website: Wicked Sims (sims2 & sims3)
Old 10th May 2007, 5:56 AM Help... Completely new to this.... #10
jennypena11
Test Subject

Join Date: Oct 2006
Posts: 1


I am really excited to share a few outfits that I have recolored for Warlokk's Pin up mesh, however... I am complete dumb to how to upload it. If I upload from the saved sims folder, do I have to worry about the mesh? I have tried to "repackage" the file, but I don't understand the process. Am I using the right tools? I tried with the clean pack installer. Do I have to open the package file with SimPE to find out if Warlokk's mesh is included?

I have the all expansions up to pets.

I know this should be posted in the help section, but I couldn't find anything regarding uploading.

Also, side note: Thanks Warlokk, your meshes are great, I enjoy skinning so much more now that I can use so many different female shapes.
Old 10th May 2007, 10:02 AM #11
tiggerypum
Original Poster

Admin of Randomness



Join Date: Apr 2005
Posts: 5,044
Thanks: 48982 in 130 Posts
28 Achievements

View My Journal


#1) If you have pets, make sure you patched it. If you did not patch it, you need to patch and then remake your recolors with a totally new project.

#2) This article is about when you package a full sim, that extras are now included. To share clothing recolors, just take the files from Saved Sims (and give them better names while you're at it). No worries, as long as #1 was taken care of

"Undertake something that is difficult; it will do you good. Unless you try to do something beyond what you have already mastered, you will never grow." - Ronald E. Osborn

Please do NOT PM me with requests, creation questions, or game help questions. Click for help:
Game Help | Create | Content List | Where Can I Find?
Old 11th Jul 2007, 4:50 AM #12
Aussie Evil
Test Subject

Join Date: Jun 2005
Posts: 6
Thanks: 7 in 1 Posts
2 Achievements


How do you do that using a Mac?
Old 11th Jul 2007, 8:00 AM #13
tiggerypum
Original Poster

Admin of Randomness



Join Date: Apr 2005
Posts: 5,044
Thanks: 48982 in 130 Posts
28 Achievements

View My Journal


Aussie Evil, you can't - there is no equivalent to clean installer. Make sure your pets is patched - if you want to share sims on mts2, you need someone to repackage your sim or you need to use maxis meshes or use clothing that allows the meshes to be shared.

"Undertake something that is difficult; it will do you good. Unless you try to do something beyond what you have already mastered, you will never grow." - Ronald E. Osborn

Please do NOT PM me with requests, creation questions, or game help questions. Click for help:
Game Help | Create | Content List | Where Can I Find?
Old 11th Jul 2007, 8:49 AM #14
HystericalParoxysm
world renowned whogivesafuckologist



Join Date: Tommorow
Posts: 23,185
Thanks: 363433 in 239 Posts
47 Achievements

View My Journal


I've added information to the first post on the problem with empty packages even if you're doing Save As. Clean Installer is... quirky.

my simblr (sometimes nsfw)

“Dude, suckin’ at something is the first step to being sorta good at something.”
Panquecas, panquecas e mais panquecas.
Old 2nd Dec 2008, 1:40 PM #15
MaijinSaix
Test Subject

Join Date: Jul 2007
Posts: 9
Thanks: 599 in 2 Posts
5 Achievements


Augh, thank you so much. Took me forever to find this; I'd almost given up on posting a recolor I did because I just couldn't find the info- perhaps this should be linked somewhere in the FAQ?
Old 8th May 2010, 1:03 AM #16
Kailacat
Scholar

Join Date: Sep 2009
Posts: 1,366


I have a question. I have EP's past the Pets game, but including Pets, and I don't know if this still happens. (The whole including meshes without permission.) And does the patch fix it or what?

"Time is an illusion. Lunchtime doubly so."
- Douglas Adams (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)
tumblr
Old 3rd Jun 2010, 10:49 PM #17
fred.light52
Test Subject

Join Date: Jun 2010
Posts: 1


Thanks for verifing what I thought was the right way to do this. I hope lots of folks see this and use it.
Reply


Section jump:


Powered by MariaDB Some icons by http://dryicons.com.