Welcome to
Mod The Sims
Online: 1371
News:
Have an account? Sign in:
pass:
If you don't have an account, why not sign up now? It's free!
Other sites: SimsWiki
Reply  Replies: 13 (Who?), Viewed: 22337 times.
Search this Thread
Old 5th Apr 2006, 5:28 PM DefaultCreating an accurate Shadow for your Object - Tutorial #1
boblishman
Original Poster

Manipulator of messy meshes



Join Date: Jan 2005
Posts: 550
Thanks: 101489 in 107 Posts
26 Achievements


Hi Guys,

No one seems to have written any of this before...so I thought I'd give it a go...

This tutorial uses Milkshape, PaintShop Pro and of course, SimPe.

It is complete with step-by-step screenshots to help you through the entire process....(below are some sample screenshots)

To save space, I've created this as a .pdf file (which you will need Acrobat Reader - free download) to open it. This way, you can have the tutorial offline....

I hope this helps someone....

Bob




----------
Tutorials:Creating_an_accurate_Shadow_for_your_Object_-_Tutorialwiki
Screenshots
Click image for larger version

Name:  new groundshadow.jpg
Views: 1
Size:  146.0 KB   Click image for larger version

Name:  remove.jpg
Views: 1
Size:  119.5 KB  
Download - please read all instructions before downloading any files!
File Type: zip Shadow tutorial pdf.zip (2.05 MB, 1932 downloads)
Last edited by Echo : 11th Sep 2008 at 12:51 PM.
60 users say thanks for this.
[ Click here to view a longer list ]
Old 12th Apr 2006, 4:52 PM #2
Karlius
Lab Assistant

Join Date: Feb 2006
Posts: 58


wow! great tutorial bigest thanks!
Old 18th Apr 2006, 4:00 AM #3
MissWendy
Field Researcher

Join Date: Oct 2005
Posts: 229
Thanks: 8923 in 67 Posts
14 Achievements


Thank you.. this is what I was looking for!! All these tutorials are such a great help. thanks again.

Please do not upload my creations to any pay sites or the exchange. Do not include my meshes with recolors. Uploading in lots is fine on MTS2 only.


Come and check out my other creations at Thesimszone. http://www.thesimszone.co.uk/files/index.php?Section=53
Old 18th Apr 2006, 6:11 PM #4
ToRnado
Scholar

Join Date: Jan 2005
Posts: 1,018
Thanks: 21 in 2 Posts


awesome tut so easy to follow too i didnt even have to read much i followed it just by looking at the pics.
Old 18th Apr 2006, 10:21 PM #5
Rib640
Lab Assistant

Join Date: Feb 2005
Posts: 74
Thanks: 44 in 1 Posts
2 Achievements


Thank you very much vor this one! I was having problems with shades!
Old 22nd Apr 2006, 2:44 AM #6
Guest

Posts: n/a


everytime i download something it won't work. it will pop up a note said failed but i make up a name and then i click on see what the problem is and it still won't work. i have windows xp. i need help
Old 10th Jun 2006, 3:24 PM #7
zeroth
Lab Assistant

Join Date: Dec 2005
Posts: 80
Thanks: 6879 in 35 Posts
14 Achievements


Could you explain how to apply a new shadow texture to the new shadow mesh in SimPE? I'm at a loss as to how to do this.
Old 10th Jun 2006, 3:42 PM #8
xanathon
Forum Resident

Join Date: Oct 2004
Posts: 699
Thanks: 33055 in 58 Posts
20 Achievements


You already asked that here and I replied to it.

happy simming,
Xanathon


Xanathon's Laboratory :: WishList

.: Do not harass me with requests via PM, you will only get ignored :.
.: Don't post my objects or objects derived from them on paysites or the exchange! :.
Old 23rd Oct 2006, 10:48 AM #9
Khaibit
Instructor

Join Date: Jan 2005
Posts: 453
Thanks: 488 in 4 Posts
9 Achievements


I just have a hint to make it easier: when you want to take the snapshot just turn off "Show axis/grid" first. So you don't have to remove these lines in your paint program later on...

Anyway, great tutorial, thanks!

Yes, I am serious though I'm not serious at all. I'm serious about this!
Even the joker can be deadly serious...
Wichtig ist, was hinten raus kommt!
Entscheidend daran ist, wie?
Old 11th Jan 2007, 5:48 PM #10
beosboxboy
Instructor

Join Date: Mar 2005
Posts: 427
Thanks: 22 in 1 Posts
5 Achievements


OK, I am not without some experience using 3D modelling software, object creation for games (semi-pro), and using SimPE. Yet, I follow the steps boblishman put forward precisely, and invariably my shadows show as near-black squares regardless of what I do. I am using the latest nVidia DDS Utility and SimPE 0,58 (no letter). I am making rocking objects, but the shadows are really bringing me down. So far my best attempts have been creative recycling of the Maxis created - but - as anyone might guess - the shadow textures they use for base objects do not always provide a shape solution to the shapes of my objects.

Just to re-cap: I make the groundshadow texture by using the plan view (top down) from Milkshape 3D with Axis and Grid disabled - I am most careful to make the base texture true black (R:0, G:0, B:0) - I never use anything but true greys for the shading - I never use true white (R:255, G:255, B:255) - i resize the finish item to the precise size of the Maxis original - I import as DXT1 format and then manual change the file format to what the Maxis original was - I press "commit" and save.

Has something changed since the writing of this tutorial? Is there version problem with SimPE 0,58 that has not been noted in the bug list?

I have only one God, Choice. If you remove the right to choose from any equation, how have you improved the world?
Old 11th Jan 2007, 5:53 PM #11
beosboxboy
Instructor

Join Date: Mar 2005
Posts: 427
Thanks: 22 in 1 Posts
5 Achievements


Quote:
Originally Posted by zeroth
Could you explain how to apply a new shadow texture to the new shadow mesh in SimPE? I'm at a loss as to how to do this.

In theory - you simply duplicate the growndshadow group (or whichever is appropriate) and remap it as necessary - then carefully copy & paste the comment and rename to growndshadow; or alternately regroup and C&P the comment and restor the name to groundshadow.

If you mean adding an additional texture and group that is more complicated, and not yet within my ability to explain in English.

I have only one God, Choice. If you remove the right to choose from any equation, how have you improved the world?
Old 28th Jan 2007, 9:28 AM #12
nengi65
Mistress of architectural mishaps



Join Date: Feb 2005
Posts: 928
Thanks: 1 in 1 Posts
2 Achievements


Thanks a lot Bob. Your tute was a great help to me. One of the greatest parts (and which makes me feel real stupid too) is that I found the 'invert selection' option in a program I own for years now thanks to your help. I guess one should sometimes at least look at the books that come with programs... LOL.
So thank you very much once again

Retired from Simming
Old 22nd Apr 2009, 11:26 AM #13
MysticRain
Lab Assistant

Join Date: Sep 2008
Posts: 126


I tried to create the groundshadow for my (decorative) object myself first and used DXT5 to import a texture which was transparent with darkgrey shadows on it -how it should look in game.
It looked ok in SimPE preview but had some tiny pixelated corners.

I searched for tutorials and found out I had to use ExtRaw8Bit files for the texture and it had to be a black one with a grey shadow. I tried this and now my shadows are all black suqares in the preview.

Is this only in the preview or will it look like this ingame,too? (I had something else looking different in preview and game that's why I am asking).
If so, what did I do wrong?

When importing the shadow mesh (I had to resize it) I selected "shadow" and "replace groundshadow".

Do I have to do something else? Oh and I used an existing shadow, just resized and remapped it, so it's not something gone wring when adding a subset for it.

I hope someone can point me in the right direction.


edit: My quetsion was answered in another thread. The preview doesn't always show how it will look like ingame.

greets,
Mystic Rain

my sims 2 site: MysticRain Sims
Last edited by MysticRain : 26th Apr 2009 at 3:18 PM.
Old 16th May 2016, 5:07 PM #14
ankoyume
Field Researcher

Join Date: Aug 2013
Posts: 359
Thanks: 211 in 5 Posts
13 Achievements

View My Journal


It's certainly too late but your shadow in the texture file must be in "ExtRaw8Bit" format. I had the dark square bug and now it's ok.

I believe in the "Thanks" button and its amazing powers !!!
Reply


Section jump:


Powered by MariaDB Some icons by http://dryicons.com.