Welcome to
Mod The Sims
Online: 4236
News:
Have an account? Sign in:
pass:
If you don't have an account, why not sign up now? It's free!
Other sites: SimsWiki
Reply  Replies: 12 (Who?), Viewed: 2428 times.
Search this Thread
Old 28th Jan 2019, 3:08 AM DefaultSims in my game use the 2nd face template when I put the sim/object detail setting on low #1
alterno
Original Poster

Test Subject

Join Date: Jan 2019
Posts: 6
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


Sorry if this is the wrong category, but as the title says whenever I set sim/object detail on low the game gives my sims the 2nd face template and not their original facial structure. However, only a couple sims have this quirk as I noticed one of my families still keeps their facial structure when the s/o detail is on low while a couple in my other one don't. I use default replacement templates but I tried taking them out and it didn't fix it. I need to use s/o detail on low so my game runs smoothly but I also want to see if there's a way that this can be fixed so my sims aren't just carbon copies of the 2nd face template.

edit: added pictures of one of the sims to show what I mean, left is s/o detail on low and right is s/o detail on high (notice how on the right one he has elf ears but on the left one he has normal ears)
Screenshots
Click image for larger version

Name:  dakathvabalarlow.png
Views: 0
Size:  45.4 KB   Click image for larger version

Name:  dakathvabalarhigh.png
Views: 0
Size:  45.3 KB  
Last edited by alterno : 28th Jan 2019 at 11:19 AM.
Old 28th Jan 2019, 3:42 AM #2
joandsarah77
Needs Coffee



Join Date: Oct 2007
Posts: 26,205
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life
Thanks: 5524 in 62 Posts
30 Achievements

View My Journal


Sounds like your computer is having a hard time running the game, what are your specs?

"I dream of a better tomorrow, where chickens can cross the road and not be questioned about their motives." - Unknown
~Call me Jo~
Old 28th Jan 2019, 4:23 AM #3
alterno
Original Poster

Test Subject

Join Date: Jan 2019
Posts: 6
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


i have an intel celeron dual core processor at 1.6ghz and 4gb of ram
Old 28th Jan 2019, 5:46 AM #4
joandsarah77
Needs Coffee



Join Date: Oct 2007
Posts: 26,205
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life
Thanks: 5524 in 62 Posts
30 Achievements

View My Journal


Intel celeron is a low-end brand. 1.6ghz is not good enough to run the game, or maybe just base game on low settings. Your hardware can't cope with the demands of the game on higher settings and you will be burning it out trying. I would play with all settings on low and shadows and reflections off.

"I dream of a better tomorrow, where chickens can cross the road and not be questioned about their motives." - Unknown
~Call me Jo~
Old 28th Jan 2019, 6:36 AM #5
alterno
Original Poster

Test Subject

Join Date: Jan 2019
Posts: 6
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


That's weird because I can still run the game at mostly high settings outside of s/o detail being on low with all expansions and stuff packs. I don't have a problem with my game being slow it's just that certain sims in my game use the 2nd face template when s/o detail is on low but on high they look like how they should. The reason I'm using it on low is so my game runs smoother. Sorry if my original question wasn't clear.
Old 28th Jan 2019, 6:46 AM #6
joandsarah77
Needs Coffee



Join Date: Oct 2007
Posts: 26,205
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life
Thanks: 5524 in 62 Posts
30 Achievements

View My Journal


I believe 1.8 GHz is the lowest it should be played on.

edit: here https://sims.fandom.com/wiki/Minimum_requirements
CPU: 1.8 GHz (2.4 GHz for Vista and above)

"I dream of a better tomorrow, where chickens can cross the road and not be questioned about their motives." - Unknown
~Call me Jo~
Old 28th Jan 2019, 11:21 AM #7
alterno
Original Poster

Test Subject

Join Date: Jan 2019
Posts: 6
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


so you're saying that because I don't technically meet the minimum requirements for the game that's why my sims have this quirk?
Old 28th Jan 2019, 12:22 PM #8
joandsarah77
Needs Coffee



Join Date: Oct 2007
Posts: 26,205
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life
Thanks: 5524 in 62 Posts
30 Achievements

View My Journal


I think so. I don't think it's a bug, it's your computer is having trouble running the game and this is a sign of it. It shows up when you lower those settings because you freed it up some juice as it were. I would worry you might be wearing out your graphics card. I would try turning off shadows, reflections, turn hood view and deco off, fade distance low. You probably have smooth edges greyed out already. See if turning all those off or down helps any.

"I dream of a better tomorrow, where chickens can cross the road and not be questioned about their motives." - Unknown
~Call me Jo~
Old 28th Jan 2019, 1:09 PM #9
Alex5
Test Subject

Join Date: Apr 2018
Posts: 56
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


I have intel celeron too and processor 1.6ghz and 4GB of RAM and i don't have any problems with the game and i have high settings and game looks very HD and i don't have lag, just everything is perfect fine and also, i have 4GB Patch with Graphics Rules.

Have you used 4GB Patch ?
Old 28th Jan 2019, 2:45 PM #10
alterno
Original Poster

Test Subject

Join Date: Jan 2019
Posts: 6
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


I think I'm just going to use AGS and run base game only so at least then I can run high settings and have smooth gameplay :p
Old 28th Jan 2019, 3:19 PM #11
Chris Hatch
Instructor

Join Date: Dec 2005
Posts: 560
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


That is exactly what the low level meshes (LOD15, LOD30 etc.) are for, they are used in low sim/object detail settings. When the low level meshes don't exist as in all custom meshes the game makes them on the fly with some awful results.
Before uploading an update to A&N I always test on an old Windows XP, Pentium 3 computer. It runs at 733Mhz with 512mb ram and an old 32mb NVidia graphic card. It has all EPs and SPs (including the new Store Edition at the moment), I run it at 1280x800 with texture and sim/object detail settings at max but everything else low and although slow to load it copes with no problems. I figure if A&N will still run on that old girl then it should be OK for others regardless of their computer.
Old 28th Jan 2019, 5:35 PM #12
ElaineNualla
Forum Resident

Join Date: Aug 2014
Posts: 774
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life
Thanks: 96 in 2 Posts
2 Achievements


It was (not directly) pointed in the right direction - it seems that the game have memory problem. More memory+LAA ("4GB patch") should do the trick.

boring stuff below

Fox-Lambert (A)RL
hiatus 'till the life run again in the normal-abnormal way
favorite quote: "When ElaineNualla is posting..I always read..Nutella. I am sorry" by Rosebine
self-claimed "lower-spec simmer"
Old 17th Feb 2019, 4:33 AM #13
alterno
Original Poster

Test Subject

Join Date: Jan 2019
Posts: 6
Games: Original, University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time, Apartment Life


i think i figured out the problem

i was using the feature in bodyshop which let you merge/mix your premade sim's face templates with the default face templates since the only sims that have this problem are the ones i did that with
Reply


Section jump:


Powered by MariaDB Some icons by http://dryicons.com.