Welcome to
Mod The Sims
Online: 1118
News:
Have an account? Sign in:
pass:
If you don't have an account, why not sign up now? It's free!
Other sites: SimsWiki
Reply  Replies: 5 (Who?), Viewed: 1779 times.
Search this Thread
Old 27th Sep 2017, 10:25 PM Default[solved] Absolute beginner question about defaulting #1
Enki
Original Poster

Scholar

Join Date: Jun 2013
Posts: 1,057
1 Achievements


For a prehistoric save I'm trying to make the Bigfoot skin into a default replacement for all four Maxis skins. The general idea is to remove the replacements one by one as the generations progress to make more and more hairless mutants appear.

Anyway, I'm following this tutorial. My problem is, the template attached to the tutorial has four files labeled efhairbald, emhairbald, ufhairbald and umhairbald while the Bigfoot skin has hairfiles for all the lifestages plus two blueish files with "alpha" in their name (afhair, amhair, bfmhair, cfmhair, pfmhair, emhair, tmhair, tfhair, amhairalpha3, amhairalpha5). Can someone tell me which file from the original goes where in the template?

If I load my unfinished default replacement into Bodyshop, the sims are missing the backs of their heads when bald and some hairs turn partially black.
Last edited by Enki : 30th Sep 2017 at 1:02 PM. Reason: solved
Old 28th Sep 2017, 7:03 PM #2
Enki
Original Poster

Scholar

Join Date: Jun 2013
Posts: 1,057
1 Achievements


I put emhair and efhair into emhairbald and efhairbald and then afhair and amhair into ufhairbald and afhairbald.
Result: The sims with the new defaults now have complete hats and nothing turns black anymore. However, I now feel like in those jokes where it says "some assembly required" and you've got parts (files, in my case) over. So despite me having working skin defaults now I'm still interested in what the correct solution would have been.
Old 28th Sep 2017, 8:03 PM #3
Nysha
Née whiterider



Join Date: Jul 2005
Posts: 19,685
Thanks: 42617 in 92 Posts
36 Achievements

View My Journal


If you wanted to split things out, you would have had to replace the TXMTs for those ages/genders to refer to separate texture files, instead of all using the same one. It's sort of similar to how HP made her dependent defaults, here: http://www.modthesims.info/download.php?t=221480

What I lack in decorum, I make up for with an absence of tact.
Old 29th Sep 2017, 12:25 PM #4
Enki
Original Poster

Scholar

Join Date: Jun 2013
Posts: 1,057
1 Achievements


So I take it I didn't do anything wrong per se, just opted for a simpler endresult? I'm mainly worrying that my defaults could damage something in my game or glitch out some day because of the left over files. But if these are only meant to introduce variety between ages and genders (as I gather from your post? as I said, bloody beginner here) I can live without that.
Old 29th Sep 2017, 3:51 PM #5
Nysha
Née whiterider



Join Date: Jul 2005
Posts: 19,685
Thanks: 42617 in 92 Posts
36 Achievements

View My Journal


Yes, exactly - what you did is perfectly fine and won't cause any problems, but if you want to make it more complex then you would have to use a more complex method.

What I lack in decorum, I make up for with an absence of tact.
Old 30th Sep 2017, 1:01 PM #6
Enki
Original Poster

Scholar

Join Date: Jun 2013
Posts: 1,057
1 Achievements


Thank you for clarifying this, that being settled I'll start my new 'hood today
Reply


Section jump:


Powered by MariaDB Some icons by http://dryicons.com.